Detailní popis produktu
Obecné shrnutí
Kmenový červeňák z oblasti Leidashan (雷达山), malé čajové oblasti z čajové hory Nannuo (南糯). Označení (Shaiqinghongcha 晒青红茶), odkazuje na druh červeného čaje sušeného na slunci, tradiční techniku známou u Yunnanských červených čajů. Čaj byl vyroben z různorodných čajových lístků (Huncai 混采) s převahou vzrostlých čajovníků (qioamu 乔木) a sklizen na podzim roku 2024, kde byl následně zpracován do podoby Yunnanského červeného čaje. Čaj je prodáván ve 200 g bambusových tubusech plněných shaihongem (zhutongcha 竹筒茶), což je tradiční metoda zpracování čajů od místních kmenů v oblasti Menghai (勐海). Čaj byl skladován v suchých podmínkách v Daiské autonomní prefektuře Xishuangbanna v provincii Yunnan. Bambus použitý na výrobu tohoto čaje se nazývá Xiangzhu (香竹) a narozdíl od jiných typů bambusu dodává čaji další chuťový rozměr.
Čajový zdroj a kontext
Tento čaj nám laskavě poskytl Leer, který jej vyrobil ve své malé čajové továrně poblíž vesnice Shuihe (Shuihexinzhai 水河新寨) v regionu Menghai (勐海 Menghai). Leer pochází z kmene Hani (哈尼) a poprvé jsme se poznali v roce 2018, kdy jsme navštívili část rodiny Shanshaniny švagrové nedaleko Gelanghe (格朗和). Začátkem 2010 žil Leer poblíž své čajové zahrady na hoře Leidashan. Po několika letech si následně postavil rodinný dům níže v údolí a v roce 2015 založil vlastní drobnou čajovou továrnu. Navzdory pandemii COVID-19 byl o jeho čaje velký zájem, což mu umožnilo investovat do nové čajovny, lepšího čajového zařízení a lepšího terénního auta. Kromě výroby vlastních čajů rád cestuje a zkoumá moderní inovace v čajovém zpracování jak v Číně, tak v jihovýchodní Asii, zejména ve Vietnamu a Laosu.
Na začátku roku 2025 jsme navštívili Leerovy čajové zahrady a zakoupili tento bambusový čaj, jelikož jsme si velmi oblíbili Leerovi čaje. Během našeho pobytu jsme si šli prohlédnout jeho čajové zahrady a porovnali několik čajů (zejména v sypané podobě 毛茶). Během degustace nás zaujal tento shaihong plněný do bambusu, který přinášel výraznou ovocnost a slinivost, na kterou jsme většinou zvyklí u vyšší třídy čajů. Jeho čajové zahrady se nacházejí několik kilometrů do kopce v nadmořské výšce přibližně 1800 m n. m., cesta tam trvá asi 20 minut autem a dalších 20 minut pěšky. Fauna je zde pestrá a velmi rozmanitá, s kombinací čajovníků (qiaomu 乔木 and gushu 古树) a dalších exotických rostlin. Cesta k čajové zahradě byla poměrně strmá a relativně vlhká, neboť zde bylo množství drobných močálů a říček, a to i během suchého období. Ačkoliv se nejedná o výběr z nejstarších čajových stromů nad 100 let, který by znatelně umocnil sladkost, vrstevnatost a hutnost čaje, čaj přináší příjemnou chuť a charakteristickou hloubku, kterou lze nalézt jen u Xishuangbannských čajů.
Doporučená příprava
Similarly to other Banna teas, producers prefer classical porcelain gaiwans (130-200 ml) and short infusions (matter of seconds) to better evaluate the taste. Like the majority of Banna people, they use mountain water. For more information, check out the "Preparation" section.
Podobně jako u ostatních Xishuangbannských čajů dávají místní producenti přednost klasickým porcelánovým gaiwanům (130–200 ml) a krátkým nálevům (v řádech sekund) pro lepší zhodnocení chuti. Pokud jde o kvalitu vody, většina Bannanců používá horskou vodu. Pro více informací se podívejte do sekce „Příprava“.
Čajový profil (akt. 21-03-2025)
Čaj byl testován v porcelánových gaiwanech o objemu 180 ml / 150 ml, které jsou neutrálnější pro určení chutě čaje. Během testování jsme použili standardní Bannskou čajovou proceduru (tj. 95-99 °C v závislosti na nadmořské výšce) a dávkování 7-8 g čaje (1 g = 18-25 g v závislosti na typu a formě čaje), což je standardní množství vhodné pro více čajomilců. K přípravě jsme použili vodu z vodovodu na Praze 1 (směs Káraný, Želivka a Podolí, viz. vodovodní mapa Prahy) a filtr na bázi uhlíku za účelem změkčení kohoutkové vody.
Čaj je průběžně testován na měsíční a půlroční bázi. Tento přístup nám pomáhá lépe pochopit změnu chuti během zrání čaje v evropských podmínkách (podobných těm v Kunmingu, hlavním městě provincie Yunnan) a eliminovat různé faktory ovlivňující chuť, jako jsou počasí, roční období, nálada atd. Přestože je jakékoli hodnocení čaje velmi subjektivní a silně závisí na individuální citlivosti daného čajomilce stejně tak jako na dalších faktorech (viz. výše), naším cílem je srozumitelně popsat čaj pro všechny milovníky čaje, kteří nás nemohou navštívit v naší Čajové komnatě a ochutnat čaj osobně.
Pro popis čaje používáme přirovnání k běžným evropským chutím a standardní čínskou terminologii. Přestože takový přístup může zjednodušovat jedinečné chuťové nuance, které lze nalézt pouze v Xishuangbaně, a nemusí plně interpretovat rozsah všech vlastností čaje, tak podrobnější recenze plánujeme v budoucnu vytvořit samostatně společně s vámi.
- Vůně: Mléčný nádech se sladkými medovými tóny
- Barva: Čaj přechází z tmavě oranžovo-hnědých tónů do průzračných červeno-medových odstínů
- Tělo: Hladké a vodové
- Chuť: Limonáda z peckovin (meruňky, broskve a třešně) a koření (hřebíček, kardamom a skořice) přecházející do tónů mléka, jehličnanů a medu
- Dochuť: Příjemná sladkost a silný pocit slinivosti
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Balení: | 200 g |
Čajová hora: | Nannuo 南糯 |
Distributor: | Leer |
Ročník: | 2025-2019 |
? Producer / Výrobce: | FH-04, Leer, Hani (哈尼) |
? Location / Oblast: | Leidashan (雷达山), Nannuo (南糯) |
? Harvest / Sklizeň: | Q3/2024, ± 1800 m.a.s.l. |
? Quality / Kvalita: | Huncai (混采) |
? Type / Druh: | Shaihong (红茶), Shaiqing maocha (晒青毛茶) |
? Rating / Hodnocení: | Premium quality (4/5) |
? Best before / Minimální trvanlivost: | unlimited / 20XX |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.