Kalendář

Objevte bílé čaje z Banny (22.5. 2025)
🍵| Po měsíční pracovní cestě do Xishuangbanny na jaře 2025 bychom se s Vámi rádi podělili o další kousek Xishuangbannské čajové kultury!

😍| Tentokrát bychom rádi pohovořili o Yunnan Baicha (云南白茶), bílém čaji, který se začal těšit velké oblibě na počátku milénia (2000s). Zatímco tradiční produkce bílého čaje je spojována především s provincií Fujian (například Baihao Yinzhen či Shoumei), širokolistá odrůda Camellia Sinensis var. Assamica z provincie Yunnan přináší zcela nový chuťový rozměr u bílých čajů.

🫖| V posledních letech si mnoho čajomilců zalíbilo archivní bílé čaje z provincie Yunnan. Podobně jako u archivních sheng puer čajů se chuť těchto bílých čajů může výrazně změnit a časem nabídnout mnohem sladší a delikátnější chuťové vrstvy. Navzdory rostoucí produkci bílých čajů v provincii Yunnan je výroba Yunnan Baicha v oblasti Mengla (勐腊) stále velmi omezená a vzácná.

🎎| Co stojí za rostoucí popularitou těchto čajů? Jak chutná Yunnan Baicha z oblastí Mengla a Menghai? A jaké jsou aktuální výzvy archivních bílých čajů v provincii Yunnan? Během prezentace se podíváme na čtyři bílé čaje z regionů Mengla a Menghai, abychom lépe porozuměli výrazným rozdílům mezi těmito oblastmi.

🙏| Vstupné je dobrovolné. Počet míst je omezen. Prosíme, rezervujte si místo předem na info@bannahouse.cz. Děkujeme za pozornost a těšíme se až s Vámi budeme moc ochutnat Xishuangbannské čaje v naší Čajové komnatě!


Copy of Modern Open House Facebook Event Cover(3)

Číst článek
Objevte Laobanzhang (15.5. 2025)
🍵| Po měsíční pracovní cestě do Xishuangbanny na jaře 2025 bychom se s Vámi rádi podělili o další kousek Xishuangbannské čajové kultury!

😍| Tentokrát bychom rádi pohovořili o Laobanzhangu (老班章), slavné čajové vesnici s jedním z nejžádanějších čajů v autonomní prefektuře Xishuangbanna (西双版纳). Až na začátku 2000s byl Laobanzhang prakticky neznámou a velmi chudou vesnicí s obtížným přístupem z Menghai. Po více než dvaceti letech se však proměnil v malé pulzující městečko uprostřed džungle se vznešenými vilami, sofistikovanou infrastrukturou a dobře rozvinutým čajovým turismem.

🫖| Dnes lze Laobanzhang navštívit pouze na osobní pozvání od místních (aktuálně 188 rodin) a každý návštěvník musí dodržovat několik pravidel, aby byla zajištěna kontrola kvality. A zatímco poptávka a ceny čaje z Laobanzhangu rostou do astronomických výšin, právě jeho specifická jemná chuť a množství energie činí tyto čaje tak fascinujícími.

🎎| Co stojí za rozvojem Laobanzhangu? Jak chutná čaj z Laobanzhangu? A jaké jsou současné výzvy pro Laobanzhang i další čajové vesnice v budoucnosti? Během prezentace porovnáme poznatky rodiny Huang (farmář č. 007) a odborníka na Laobanzhangské čaje, manažera Zhenga, který výrazně zvyšuje povědomí o těchto čajích a dokumentuje postupný vývoj této vesnice od roku 2004.

🙏| Vstupné je 650,- CZK. Vstupné zahrnuje bilingvní prezentaci (EN/CZ) s unikátními audiovizuálními materiály a ochutnávku Laobanzhangských čajů (tři sheng puery). Počet míst je omezen. Prosíme, rezervujte si místo předem na info@bannahouse.cz. Děkujeme za pozornost a těšíme se až s Vámi budeme moc ochutnat Xishuangbannské čaje v naší Čajové komnatě!


Copy of Modern Open House Facebook Event Cover(2)

Číst článek
Objevte čaje od Yukan (13.5. 2025)
🍵| Po měsíční pracovní cestě do Xishuangbanny na jaře 2025 bychom se s Vámi rádi podělili o další kousek Xishuangbannské čajové kultury!

😍| Tentokrát bychom rádi pohovořili o Yukan, farmářce z vesnice Manwa (曼哇) z čajové hory Bada (巴达), která získává své čaje z oblasti šesti nových čajových hor (Xinliu dachashan 新六大茶山). Během naší pracovní cesty po Xishuangbanně na začátku roku 2025 jsme se s ní opakovaně setkali a ochutnali různé čaje z oblasti Menghai (勐海).

🎎| Co se skrývá za jejími čaji? A odkud bere čaj? A jaké jsou aktuální výzvy produkce čajů v oblasti Menghai? Během prezentace se podíváme na čtyři čaje z čajových hor Bada (巴达) a Bulang (布朗), abychom lépe porozuměli společným chuťovým rysům a žádanosti čajů z oblasti Menghai (勐海).

🙏| Vstupné je dobrovolné. Počet míst je omezen. Prosíme, rezervujte si místo předem na info@bannahouse.cz. Děkujeme za pozornost a těšíme se až s Vámi budeme moc ochutnat Xishuangbannské čaje v naší Čajové komnatě!

Copy of Modern Open House Facebook Event Cover(6)

 

Číst článek
Objevte čaje od Wangjia (6.5. 2025)
🍵| Po měsíční pracovní cestě do Xishuangbanny na jaře 2025 bychom se s Vámi rádi podělili o další kousek Xishuangbannské čajové kultury!

😍| Tentokrát bychom rádi pohovořili o Wangjia, farmářce z vesnice Yanglin (秧林) z čajové hory Mangzhi (莽枝), která získává své čaje z oblasti šesti prastarých čajových hor (Guliu dachashan 古六大茶山). Během naší pracovní cesty po Xishuangbanně na začátku roku 2025 jsme se s ní opakovaně setkali a ochutnali různé čaje z oblasti Mengla (勐腊).

🎎| Co se skrývá za jejími čaji? A odkud bere čaj? A jaké jsou aktuální výzvy produkce čajů v oblasti Mengla? Během prezentace se podíváme na čtyři čaje z prastarých čajových hor Mangzhi (莽枝) and Manzhuan (蛮砖), abychom lépe porozuměli společným chuťovým rysům a žádanosti čajů z oblasti Mengla (勐腊).

🙏| Vstupné je dobrovolné. Počet míst je omezen. Prosíme, rezervujte si místo předem na info@bannahouse.cz. Děkujeme za pozornost a těšíme se až s Vámi budeme moc ochutnat Xishuangbannské čaje v naší Čajové komnatě!


Copy of Modern Open House Facebook Event Cover(5)

Číst článek
Objevte čaje od Mengmeng (29.4. 2025)
🍵| Po měsíční pracovní cestě do Xishuangbanny na jaře 2025 bychom se s Vámi rádi podělili o další kousek Xishuangbannské čajové kultury!

😍| Tentokrát bychom rádi pohovořili o Mengmeng a Zhoujie, páru žijícím ve vesnici Jiabu (架布), který své čaje získává z oblasti šesti prastarých čajových hor (Guliu dachashan 古六大茶山). Během naší pracovní cesty po Xishuangbanně na začátku roku 2025 jsme strávili hodně času cestováním, návštěvou čajových zahrad a ochutnáváním různých čajů z oblasti Mengla (勐腊).

🎎| Co se skrývá za jejími čaji? Jak lidé z prastarých čajových hor žijí? A odkud berou čaj? A jaké jsou aktuální výzvy produkce čajů v oblasti Mengla? Během prezentace se podíváme na čtyři čaje z prastarých čajových hor Mangzhi (莽枝) a Yibang (倚邦), abychom lépe porozuměli společným chuťovým rysům a žádanosti čajů z oblasti Mengla (勐腊).

🙏| Vstupné je dobrovolné. Počet míst je omezen. Prosíme, rezervujte si místo předem na info@bannahouse.cz. Děkujeme za pozornost a těšíme se až s Vámi budeme moc ochutnat Xishuangbannské čaje v naší Čajové komnatě!


Copy of Modern Open House Facebook Event Cover(4)

Číst článek
Objevte Daiskou keramiku (24.4. 2025)
🍵| Po měsíční pracovní cestě do Xishuangbanny na jaře 2025 bychom se s Vámi rádi podělili o další kousek Xishuangbannské čajové kultury!

😍| Tentokrát bychom rádi pohovořili o Daiské keramice (Daitao 傣淘), místní ručně vyráběných hliněných nádobách z autonomní prefektuy Xishuangbanna (西双版纳). Historie této keramiky sahá až do Daiského království (1180–1993*), kde se vyráběly různé nádoby (zejména na potraviny a tekutiny) a hrubě opracované džbány na pražení čaje (烤茶罐 Kaochaguan).

🫖| Až do konce 90. let byla Daiská keramika prakticky neznámá. Díky modernizaci Daiských keramických dílen a zvýšení veřejného povědomí o této keramice zařazením Daiské keramiky na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO v roce 2006 tak mnozí hrnčíři dokázali inovovat a vyrábět nové hrnčířské produkty, včetně různých gaiwanů a čajových konviček.

🎎| Co stojí za jeho úspěchem? Jak chutnají čaje z Daiské keramiky? A jaké jsou současné výzvy Daiských keramických dílen? Během přednášky se podíváme na tři Daiské keramické dílny a ochutnáme několik puer čajů (sheng a shu), abychom lépe pochopili rozdíl mezi čajovým porcelánem a Daiskou keramikou.

🙏| Vstupné je dobrovolné. Počet míst je omezen. Prosíme, rezervujte si místo předem na info@bannahouse.cz. Děkujeme za pozornost a těšíme se až s Vámi budeme moc ochutnat Xishuangbannské čaje v naší Čajové komnatě!

Copy of Modern Open House Facebook Event Cover(1)


Číst článek
Meziroční výkaz
Meziroční výkaz

Vážení čajomilci,

na konci roku bychom rádi shrnuli naše dosavadní úsilí a podělili se s Vámi o naše současné výzvy a budoucí plány.

1) Co je nového v roce 2024?

Za prvé, neustále pracujeme na vylepšení našeho e-shopu, zejména co se týče designu a obsahu. Ačkoli stále není na úrovni, kterou bychom si přáli, postupně zavádíme nové funkce, jako jsou filtry (např. objem čajového nádobí, rok sklizně, aktuální chuťové profily), označení (např. doporučení k přípravě, skladování, dávkování) a výhodné nabídky (tj. čajové sady na míru s přidanou hodnotou). Dále se snažíme zlepšit fotografie našich produktů (např. identifikační čísla, nové pozadí, více úhlů fotografických záběrů).

Za druhé, velmi si vážíme vaší zpětné vazby, která nám pomáhá rozšiřovat nabídku našich produktů a poskytovat lepší služby. I když nejsme schopni realizovat všechny vaše nápady a přání, tak je bereme v potaz a pečlivě zvažujeme jejich realizaci. Tyto snahy lze sledovat například v nabídce různých čajových sáčků/nádob (sdílení radosti o stupeň jednodušší), speciálních balíčků (různé potřeby vyžadují různé čajové sety), čajových předplatných (překvapení každý měsíc) a testování produktů mimo oblast Xishuangbanna, zejména co se týče čajového nádobí (čajová keramika a čajový porcelán).

Za třetí, částečně jsme zrekonstruovali naši čajovou komnatu a přepracovali design našeho e-shopu, aby odrážel tropickou atmosféru Xishuangbanny (např. květinová výzdoba uvnitř i vně čajové komnaty, fotogalerie na stěnách, čajové mapy), charakteristická zvířata Yunnanu (např. pandy červené, opice langury s modrým nosem, bambusové krysy) a divokou přírodu (např. produktové fotografie na přírodním pozadí, fotografie distributorů/producentů).

Za čtvrté, zapojili jsme se do systematického čajového výzkumu a představili veřejně přístupnou sérii Tealogy. I když jsou projekty OASIS (interaktivní databáze českých čajoven) a TEAEYE (interaktivní mapa čajových hor Xishuangbanny) stále v rané fázi, pracujeme na budoucích úpravách a dalších funkcích, které je učiní uživatelsky přívětivější a informačně zajímavějšími.

Za páté, rozšířili jsme naši nabídku čajů a čajového nádobí na novou úroveň. Momentálně nabízíme přes 100 různých čajů z Xishuangbanny (nové/archivní shengcha, shucha, hongcha a baicha z dvanácti čajových hor) a více než 500 kusů čajového nádobí (konvičky, gaiwany, gongdaobei a šálky z provincií Yunnan, Guangdong, Guangxi, Jiangxi a Jiangsu). Představili jsme také několik unikátních čajů (např. wulongy z Mahei, čajové koláče z yabao z hory Bada, čajovou pastu sheng/shu z oblasti Menghai), čajové série (např. série čajů z Šesti starověkých čajových hor) a kmenové čaje (např. čaj v bambusu, čajové šneky a čajová košťata), které jsou v Evropě prakticky neznámé.

Za šesté, zúčastnili jsme se několika veřejných akcí (zejména Pražského čajového festivalu 2024 a Čajů Festu 2024) a 1. Evropské konference o čajové kultuře v Drážďanech, kde jsme prezentovali část našeho výzkumu české čajové kultury v kontextu puerh čajů z provincie Yunnan.

Tea gantt chart

2) Jaké jsou naše aktuální výzvy?

Za prvé, stále pracujeme na vylepšení e-shopu, který ještě nedosahuje našich představ. Aktuálně se snažíme ukotvit specifický design (tj. svěží tropický vzhled s hravým stylem) a přidávat více obsahu (tj. vytvářet strukturované šablony s veškerými potřebnými detaily pro různé produkty, zlepšovat přesnost a důvěryhodnost přidáním odkazů na literaturu a další vizuální materiály). Tímto způsobem chceme napomoci k větší důvěryhodnosti, zvýšení ověřitelnosti empirických dat, snížit dezinterpretace na sociálních médiích (fakta vs. názory) a vytvořit ucelenější soubor materiálů pro veřejnost.

Za druhé, připravujeme další částečnou rekonstrukci naší čajové komnaty (zejména nové osvětlení, dekorace a obnovu drobného vybavení) a rozšíření našeho čajového skladu (stále hledáme vhodné nové skladovací prostory v Praze). Tyto změny vyžadují určité investice, ale umožní nám lépe vystavit produkty a zvýšit úroveň interiéru.

Za třetí, chceme poskytovat více autentických informací o čajové kultuře Xishuangbanny, které se nebudou spoléhat jen na naše starší audio-vizuální materiály (před rokem 2022) a obsah od našich přátel a rodiny. Tímto způsobem chceme zvýšit míru transparentnosti a zvýšit povědomí o této malé čajové oblasti, která se výrazně liší od ostatních Yunnanských prefektur. Ačkoliv jsme se účastnili desítek veřejných akcí v Evropě (rok 2023), tak jsme si nevyšetřili dostatek času na další projekty informačně-vzdělávacího typu. Z toho důvodu se proto ani v příštím roce nechystáme účastnit veřejných vystoupení s výjimkou těch organizovaných v Čajové komnatě, kde nás stále můžete navštívit kdykoliv mezi 14 až 21 hodinou.

Za čtvrté, usilujeme o udržitelné, cenově dostupné a rozmanité možnosti čajů a čajového nádobí. To zahrnuje i více informací o certifikaci čajů. Ačkoliv stále jednáme o tom, jakou formu informování o čajových certifikátech zvolíme (např. frekvence testování, rozsah testování malých objednávek, možnost dvojího testování), více budeme vědět až po konzultacích s relevantními institucemi.

Za páté, tvorba systematické vědní činnosti v oblasti čaje, včetně série Tealogy jsou stále ve velmi rané fázi a budou vyžadovat další úsilí k jejich zlepšení. Aktuálně připravujeme několik vědeckých článků (ve spolupráci s několika evropskými výzkumníky), které jsou v různých fázích dokončení. Diskutujeme také nové aktualizace (např. přizpůsobení obsahu pro mobilní telefony, zobrazování počtu zhlédnutí, přidání formuláře pro hlášení chyb, nové rozhraní mapy), které přinesou větší přidanou hodnotu. V současné době hledáme nové spolupracovníky, kteří by nám pomohli dokončit probíhající projekty a ušetřili čas během výzkumu.

Za šesté, po našem přestěhování do Česka v srpnu 2022 jsme doposud necestovali do Číny, abychom navštívili naši rodinu a blízké přátele. Byli jsme tak nuceni doručovat naše produkty na základě doporučení a vlastních pokusů během přechutnávání. Zatímco někdy to trvalo mnoho měsíců, jindy jsme museli čekat po skončení série ochutnáven než jsme rozhodli objednat více. Nyní plánujeme několik cest, které nám pomohou zmírnit stesk po domově a zůstat více spojeni s domovem v Xishuangbanně.

Banna House challenges

3) Co teď plánujeme?

Za prvé, naplánovali jsme naši návštěvu Xishuangbanna na začátek roku 2025, během níž chceme procestovat dvanáct čajových hor, ukázat život místních producentů a farmářů, poskytnout autentický obsah a přivést nové čaje do Česka. Během naší zahraniční cesty bude Čajovna uzavřena a všechny objednávky z e-shopu budou zpracovány po našem návratu v polovině března 2025.

Za druhé, plánujeme přivézt více čajového nádobí, zejména Dai, Jianshui, Nixing, Yixing, Fujian, Jingdezhen a Chaozhou. Toto bude předmětem naší druhé nebo třetí cesty do Číny (bude oznámeno předem), kde bychom rádi navštívili naše keramiky a získali více informací o výrobě těchto skvostů.

Za třetí, připravujeme zaplnit mezery v naší čajové sérii z Šesti starobylých čajových hor a Šesti nových čajových hor (shengcha, baicha, hongcha a shucha) a také v kolekci archivních čajů (zejména shengcha a shucha vyrobených před rokem 2010). I když si nejsme jisti, zda budeme schopni nabídnout tyto čajové série ve všech třech kvalitách (Banna, Premium a Royal), uděláme maximum pro rozšíření nabídky, abyste mohli ochutnáváním doslova cestovat napříč čajovými horami.

Za čtvrté, plánujeme dopsat několik výzkumných článků ve spolupráci s dalšími čajovými vědci, které budou zkoumat českou čajovou kulturu a mezinárodní trh s puery. Kromě toho bychom rádi pokračovali v aktualizaci našich projektů Tealogy (OASIS a TEAEYE) a představili nový projekt s názvem „OBSERVER“, který ukáže naše distributory a producenty v novém světle (více informací bude oznámeno koncem roku 2025). Zatímco OASIS (tj. databáze českých čajoven, obchodů s čajem a několika čajových klubů) bude vyžadovat větší úsilí při doplňování informací a kontrole existujících míst, TEAEYE stále postrádá konzistentnější informace (jak na úrovni hor, tak vesnic) a seznam relevantních zdrojů nad rámec běžných blogů, které jsou dnes dostupné.

Za páté, abychom mohli tyto sny zrealizovat, rozhodli jsme se mírně snížit cenu našeho čajového nádobí (řádově o 10–40 %). Tím bude naše čajové nádobí dostupnější a získáme více prostoru pro vystavení nadcházejících čajů. Zároveň bychom rádi získali více zpětné vazby ohledně přesnosti hodnocení našeho čajového nádobí (kvalita nalévání, zastavování vody, zvuk apod.). Během roku bychom rovněž chtěli přivést i méně  známou čajovou keramiku (bude oznámeno na našich sociálních sítích), zejména z provincie Yunnan, která si dozajista zaslouží Vaši pozornost.

Za šesté, brzy představíme nový členský program, který integruje naše fyzické věrnostní karty s e-shopem a připraví náš měsíční newsletter s dalšími detaily pro čajové nadšence. Kromě toho některé úrovně členství nabídnou další obsah z projektu Tealogy a další funkce pro ty, kteří si naší práci váží. Tímto způsobem budete mít stále přístup k výhodám, ať už fyzickou věrnostní kartu nosíte, či nikoli, a budete informováni o předobjednávkách a dalších novinkách s předstihem.

Solutions

Závěr

Naše cíle bezesporu budou vyžádovat obrovské  množství času a úsilí než se projeví první hmatatelné výsledky. A i když se všechny naše cíle nemusí vyplnit, věříme, že většina z těchto cílů je uskutečnitelná, pokud budou včas a správně vytyčeny. Zároveň, bez ohledu na naše očekávání, je nejdůležitější vaše cenná zpětná vazba, díky které nám pomáháte růst a zlepšovat naše služby. Proto se neváhejte na cokoli zeptat, a těšíme se, že na konci roku 2025 porovnáme naše cíle s výsledky.

Děkujeme, že jste s námi, a čaj s vámi,

Richard a Shanshan

Číst článek
7 položek celkem