FAQ


Screenshot 2024-06-28 at 09-44-52 Black and White Restaurant Back to Business Cafe Opening Hours Banner - Medium Banner (US) (Landscape)

Vítejte v Banna House! Připravte si čaj a v tomto vláknu se postupně pokusíme odpovědět na Vaše nejčastější kladenené otázky.

I. Obecný okruh

Q1) Co je to Banna House?

Banna House je zkrácený název pro Autonomní daiskou prefekturu Xishuangbanna (西双版纳), slavnou čajovou oblast, ze které Shanshan pochází a odkud dovážíme všechny Vaše čaje. Název "Banna House" zároveň vyjadřuje kompendium lidského poznání o místní čajové kultuře tvořené 13 etnickými skupinami, které jako jedna rodina žijí pospolu v harmonii s přírodou a místními tradicemi.

Q2) Proč jsou Vaše čaje, tak levné oproti ostatním prodejcům?

Důvodů je hned několik. Čaje nakupujeme přímo od rodinných příbuzných, spolužáků a dalších dlouhodobých přátel, kteří se skutečně věnují sklizni a zpracování čaje. Toto je velký rozdíl oproti obchodníkům nakupující čaj od různých přeprodejců čaje, kteří se často musí spoléhat na angličtinu či mandarinštinu. Naproti tomu Shanshan hovoří několika místními dialekty, což nám umožňuje komunikaci bez jazykové i kulturní bariéry. Není rovněž žádným tajemstvím, že místní lidé lépe reagují a důvěřují místním rodákům, což nám znovu umožňuje získávat lepší (podpultové) ceny než ke kterým se většina prostředníků a jiných obchodníků může stěží dostat.

Dále zde svou roli hraje i mezinárodní doprava a testování čajů, které průběžně optimalizujeme tak, abychom zajistili stabilní dodávky a hladký vstup na mezinárodní trh. V neposlední řadě se jedná o selekci dovážených čajů od lidí, které známe a pravidelně navštěvujeme. Není tak potřeba k čajům vytvářet pohádky o místě původu, kvalitě listí a další marketingová pozlátka, která uměle navyšují cenu. Místo toho se soustředíme na čaje z jedné konkrétní oblasti (tj. dvanáct čajových hor a více než 470 čajových vesnic v oblasti Xishuangbanna) a soudobé čaje (zejména v posledních 5 letech, 2019-2024) sklizené/zpracované a skladované v provincii Yunnan. Oproti jiným čajových obchodníkům tak nemáme zapotřebí nakupovat spekulativní čaje před rokem 1990s skladovaných ve třetích zemích (zejména kvůli přívětivější dovozní politice, jazykové bariéře anebo odlišném chuťovém profilu způsobeným vlhkým/semi-vlhkým skladováním) ani mlžit o našich dodavatelých a nabízených kvalitách, které si můžete sami ověřit buď na našich webových stránkách či během degustací v naší Čajové komnatě (Vyšehradská 11, Praha 2).

V neposlední řadě jsme se od roku 2022 rozhodli dotovat cenu našich čajů na vlastní úkor, neboť čajová kultura v Evropě není natolik rozvinutá, aby byla schopná rozlišit dvojí kvalitu nápojů. V závislosti na kvalitě (Banna, Premium a Royal) a čajové oblasti (Menghai 勐海 či Mengla 勐腊) jsou tak naše čaje cenově přívětivější a rozumnější (hodnota/chuť odpovídá deklarované kvalitě).

 Q3) Jak řešíte čajové testy (pesticidy, těžké kovy...)?

Doposud používáme kontrolní zprávy a čajové testy na národní úrovni (zejména www.cnas.org.cn a https://www.caiq.org.cn/eng/), které splňují podmínky pro dovoz čajů do Evropské Unie. Testy se standartně přikládají ke každé zásilce čajů, které předem a aktivně komunikujeme s mezinárodním dopravcem.

V současné době zvažujeme některé veřejné, komerční a jiné dodatečné testy na pesticidy, těžké kovy a množství kofeinu v jednotlivých čajích, které bychom transparentně chtěli uvést na našich stránkách nejpozději do 6 lety (2030). Smyslem těchto testů není jen potvrzení kvality, ale rovněž snaha nalezení kompromisu mezi legislativně vymahatelnými testy a cenou politikou výzkumných laboratoří (např. https://www.alsglobal.com/, https://www.eurofins.cz/ či https://szu.cz/en/). V jednání jsou rovněž některé univerzitní výzkumné laboratoře jako je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (https://www.vscht.cz/), Karlova Univerzita (https://cuni.cz/UK-1.html) či Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (https://www.ujep.cz/en/), který se nám v současné době jeví jako vhodnější alternativa, zejména s ohledem na podporu systematického čajového výzkumu v Evropě, kterému se věnuje Shanshanin manžel, Richard Grünwald.

Q4) Můžete nám více povědět o Vašich dodavatelích?

Ano. Na našich webových stránkách naleznete krátkou informaci o jednotlivých pěstitelích a zpracovatelích. V současné době pro Vás připravujeme krátký medailonek a bližší informace o jejich produkci. Tyto informace by měli napomoct k zvýšení povědomí o čajové geografii a zpracovatelých Vašich oblíbených čajů.

Q5) Nebojíte se, že Vám konkurence bude chtít přebrat dodavatele?

Ne. I přes relativně malou rozlohu Xishuangbanny (tj. ± 20.000 km2 představující 1/4 rozlohy České republiky) máme nespočet pěstitelů a zpracovatelů z různých čajových hor, jejichž produkce se rok od roku mění.

Q6) Děláte i velkoobchod?

Ano. Bližší informace naleznete na stránce B2B a velkoobchod (https://www.bannahouse.cz/b2b-velkoobchod/).

II. Specifický okruh

Q7) Co máte na mysli pod pojmem "čajový výzkum"?

V květnu 2024 jsme se účastnili vědecké konference týkající se Evropské čajové kultury v Drážďanech, kde jsme diskutovali o české čajové kultuře v kontextu puerových čajů (https://www.srh-campus-dresden.de/en/european-tea-culture-conference-2024/). Výzkum vycházel z dostupné odborné literatury a pilotního dotazníkového šetření v České republice z poloviny května 2024.

V současné době se snažíme navázat spolupráci s Prague University College (https://ucp.cz/en/), kde bychom se chtěli věnovat vzdělávacímu čajovému obsahu a další akademické činnosti směřující k posílení čajového turismu v České republice a Evropě. Bližší informace uvedeme v nadcházejících výzkumných článcích a jiných odborních statích.

Q8) Jak je to s Vaším označováním typů a kvality čajů?

Čajová terminologie vychází z čínského názvosloví a místních zvyklostí. Čaje standartně rozlišujeme do čtyř souhrnných kategorií - sheng puer (shengcha 生茶), shu puer (shucha 熟茶), bílý čaj (baicha 白茶) a červený čaj (hongcha 红茶). Na Yunnanské úrovni se však lze setkat s desítkami dalších názvů, které se liší podle vesnice, etnické skupiny a rodiny.

Názvosloví čajů vychází z názvu čajové hory či vesnice, kvalitu a typu listu a rok zpracování. V názvosloví rovněž používáme termíny jako např. Yunnanský bílý čaj (yunnan baicha 云南白茶) a Yunnanský červený čaj (yunnan hongcha 云南红茶) a čínské názvosloví (tj. přepis do latinky a čínských znaků), aby nedošlo k záměně.

Na našich stránkách rovněž naleznete deklarovanou kvalitu, rok výroby, místo původu a označení zpracovatele. Banna kvalita představuje čaje, které se pijí na denní bázi a nezatíží Vaši peněženku. Premium kvalita naopak označuje ty čaje, které se pijí jednou za čas k nějakému výročí či jiné příležitosti. Royal kvalita je uváděná u našich nejlepších čajů, jejichž množství je omezené, a které Vás dozajista překvapí svojí výjimečnou chutí.

Q9) Jsou ochutávky Vašich čajů v Čajové komnatě skutečně "zdarma"?

Doposud ano. Podobně jako v Yunnanských rodinných čajovnách, nabízíme ochutávky čajů v Čajové komnatě bez nároku na zaplacení ceny čaje. Co však zadarmo není jsou ceny za "výměnu energie" (tj. součet mandatorních výdajů na provoz Čajové komnaty + čas strávený povídání a přípravou čajů), které jsme doposud řešili formou dobrovolného spropitného.

Od října 2024, tak budeme nově účtovat 150,- Kč za osobu jako poplatek za "výměnu energie". Při nákupu nad 700,- Kč se pak poplatek snížuje na 0,- Kč, abychom motivovaly ty, kteří mají skutečný zájem o čajové objevování.

Q10) Proč čaj chutná jinak u mě a u Vás?

Chuť čaje je ovlivněna mnoha faktory. Prvním z nich jsou interní aspekty, zejména kvalita, kvantita a teplota vody, které ovlivňují chuť čaje přibližně 40-50%. Obecně je dobré používat měkčí vodu
, která dokáže lépe odhalit jednotlivé chuťové vrstvy čaje mezi jednotlivými nálevy. Objem vody na 1 g čaje se pohybuje mezi 30-50 ml v závislosti na čajové nádobě. Pro přesnější zhodnocení čajů doporučujeme čajové vzorky testovat v porcelánových, skleněných či glazurovaných nádobách, které neobsahují rezidua předchozích čajů. Pro 1-3 čajomilce doporučujeme používat mezi 4-5 g čaje (150-200 ml nádoba) anebo 7-8 g čaje (180-250 ml) v případě vícero čajomilců. Většina našich čajů vychází nejlépe z převařené vody v rozmezí 90-99°C. Čaj by měl být přeléván konzistentní rychlostí a rovnoměrně po okraji Vaší čajové nádoby, aby se předešlo "spálení" čajových lístků.

Druhým faktorem jsou externí aspekty, zejména počasí, mentální rozpoložení či čajové nádobí. V horkém počasí preferujeme čaje s ochlazujícím efektem (shengcha 生茶 a baicha 白茶), zatímco v sychravém počasí dáváme přednost zahřívacím čajům (shucha 熟茶 a hongcha 红茶). Čaje často střídáme podle nálady a potřeby (uklidňující či nabuzující). V neposlední řadě svou roli hraje typ a stav čajového nádobí. Pro lepší chuťový prožitek proto doporučujeme připravovat čaj v neglazované čajové keramice (jeden typ čaje - jedna keramická nádoba), která zvýrazní anebo potlačí některé chutě.

Ať už připravujete čaj jakkoliv anebo preferujete jiný způsob přípravy, tak vězte, že chuťový výsledek může pokaždý jiný i přes to, že máte stejné čajové příslušenství jako máme v Čajové komnatě. Přípravou čaje rovněž ukazujete svůj osobitý styl, který se vtiskne do každého Vašeho nálevu a nezaměnitelně vpije hluboko do Vaší paměti. Více informací naleznete v popisku jednotlivých čajů a čajového nádobí.

Q11) Zvažujete lokalizaci Vašich e-shopových stránek do jiných jazyků?

Ano. V současnosti zvažujeme překlad našich stránek do Němčiny a Polštiny, avšak potenciální termín neznáme.

Q12) Co se skrývá za vizuální stránkou Vašeho e-shopu?

Čínská provincie Yunnan má
velmi bohatou mezidruhovou rozmanitost rostlin a zvířat. Zatímco červené pandy a Tuponosé opice (Snub-nose Monkey) s charakteristickým modrým obličejem vyjadřují vnitřní klid, hravost a vzácnost, tak pestrobarevní pávy a vznešení sloni patří k hlavním symbolům autonomní prefektury Xishuangbanna. V případě bambusové myši se pak jedná o zvíře, které je považováno za místní delikatesu již od 1990s, a se kterou se pojí jednen velmi zajímavý příběh. Na vyžádání Vám ho rádi povíme.